- Diensten
- Smartengeldcalculator
- FAQ Smartengeldcalculator
-
Waarom wordt de calculator niet aangeboden via de website van het Verbond van Verzekeraars?
Omdat EPS beter geëquipeerd is voor het beheer
-
Is eHerkenning nodig voor het Webportal?
Er is voor het Webportal eHerkenning nodig, maar het is ook mogelijk om toegang te krijgen met een gebruikersnaam en wachtwoord, met een SMS-verificatie. Een persoonlijk mobiel nummer is daarbij noodzakelijk.
-
Wordt het mogelijk om de Webportal met een API aan te roepen?
Er wordt aan een API gewerkt. In de toekomst zal het zeker mogelijk zijn om via een API de calculator te integreren in het eigen systeem.
-
Wordt de verzamelde data beschikbaar gemaakt voor de organisaties?
Alle data wordt verzameld en via managementinformatie teruggegeven aan de partijen. De managementinformatie wordt nu ontwikkeld en is later beschikbaar.
-
Waarom is de oorzaak niet meegenomen als invloed op het bedrag?
De tool is nu opgezet voor verkeerszaken. Andere branches worden mogelijk in de toekomst ook aangesloten.
-
Worden de bedragen jaarlijks geïndexeerd en zo ja, wie bepaalt de indexatie?
Er is een beheercommissie opgericht, die ook dit onderwerp op haar agenda heeft staan.
-
Bij handletsel zijn er vaak grotere gevolgen, wordt daar rekening mee gehouden?
Bij handletsel zijn er vaak grotere gevolgen als de dominante hand is gekwetst. Op dit moment wordt de dominante hand niet uitgevraagd. Als er dusdanig specifieke persoonlijke omstandigheden zijn, dan kan dat worden opgegeven.
Het feit dat het alleen gaat om de dominante hand is geen persoonlijke omstandigheid. -
Hoe communiceert een schadebehandelaar naar de begunstigde over het smartengeld? Verwijzen naar de calculator is zeker in het begin nogal spannend.
In een toelichting over de hoogte van het smartengeld kunnen de factoren die zijn meegenomen in de vaststelling worden benoemd, zoals aard letsel, duur letsel, ziekenhuisopname, mate van arbeidsongeschiktheid en noodzaak voor huishoudelijke hulp.
-
Wat als je een ongeval hebt tijdens zwangerschapsverlof?
Stel dat je een ongeval hebt gehad tijdens je zwangerschapsverlof (als de baby al geboren is) en je kunt niet genieten van je verlof door het ongeval, dan kan dat als persoonlijke omstandigheid worden gezien, als deze periode voor dit slachtoffer daadwerkelijk anders verloopt, dan voor een soortgelijke casus.
-
Komt er een integratie met Clearinghuis Licht Letsel?
Er komt binnenkort een volledige integratie met Clearinghuis Licht Letsel. Meer informatie volgt via de gebruikelijke kanalen.
-
Waarom wordt er niet gerekend met het aantal fysio behandelingen en wel over het aantal weken?
In de werkgroep is dit onderwerp besproken. Over het algemeen is meer informatie beschikbaar over het aantal weken in plaats van over het aantal behandelingen.
-
Wordt het aandeel in het huishouden niet gespecificeerd voor de eerste 13 weken?
De gezinssamenstelling vormt de basis voor het aandel huishoudelijke hulp voor wat betreft de berekening van het smartengeld.
In de berekening van de vergoeding van de huishoudelijke hulp wordt dit wel meegenomen. -
Welk portal wordt er precies bedoeld? En per wanneer is die beschikbaar?
De smartengeldcalculator is ontwikkeld als stand-alone applicatie, gebaseerd op de techniek en de opmaak van het Clearinghuis Regres. Via www.clearinghuisregres.nl kom je in het portal en afhankelijk van de autorisatie kan de gewenste module worden gekozen.
-
Wordt nu gekeken naar de termijn 6-maanden als licht letsel en niet de duur van de arbeidsongeschiktheid/huishoudelijke hulp langer dan 4 weken?
Op dit moment wordt strikt de grens van 6 maanden gehanteerd (183 dagen). Vanuit de praktijk blijkt namelijk dat zaken die net buiten de grenzen van arbeidsongeschiktheid en huishoudelijke hulp ook via de Procesgang Licht Letsel worden afgewikkeld.
Het begrenzen van de periode op die twee onderwerpen zal onnodig uitval betekenen. -
Hoe wordt omgegaan met niet-aangesloten deelnemers aan dit Clearinghuis?
De smartengeldcalculator is ontwikkeld als stand-alone applicatie. Partijen kunnen ook alleen toegang krijgen tot de smartengeldcalculator.
-
Staan de bedragen van de richtlijn Huishoudelijke Hulp dan buiten spel?
Deze calculator berekent het smartengeld, de berekening van de huishoudelijke hulp vak buiten de scope van de calculator. Die vergoeding moet apart worden vastgesteld aan de hand van de richtlijn.
-
Zal de RB in hun voorstel aan de WA Verzekeraar vermelden dat zij de tool hebben gebruikt (als je als WA-verzekeraar hier geen inzage in hebt)?
In dossiers die via het Clearinghuis Licht Letsel worden afgewikkeld zal dit de enige mogelijkheid zijn. In dossiers die niet via het Clearinghuis worden afgewikkeld is het verstandig om te melden dat het smartengeld is berekend via de calculator en zou eventueel de PDF kunnen worden meegestuurd.
-
Is de calculator ook te proberen?
De calculator kan worden gebruikt voor testdossiers, maar vermeld dan in het schadenummer duidelijk "TEST", zodat we deze dossiers kunnen uitsluiten voor de analyses.